Jakie są cechy prawdziwej włoskiej pizzy?

Włochy są prawdziwym rajem dla smakoszy, a ilość smacznych dań regionalnych jest tu ogromna i obejmuje różnorodne rodzaje potraw, od jadanych na północy spatzli znanych również z innych krajów alpejskich przez gnocchi czy lasagne aż po wszelkie odmiany spaghetti. Produktem, który najczęściej kojarzy się z tym krajem, pozostaje jednak znana na całym świecie i niezwykle lubiana we wszystkich tradycjach kulinarnych pizza włoska. W Jaroszewicach Rychwalskich jest ona przyrządzana w Pizzerii Ogniem i Piecem, osiągając jakość, jakiej nie powstydziliby się najlepsi włoscy pizzaiolo. Przekonajmy się, co warto wiedzieć na temat pizzy i sprawdźmy, jakie są jej najważniejsze cechy.

Co trzeba wiedzieć o pizzy włoskiej?

Oryginalna włoska pizza występuje w różnych odmianach zależnie od regionu, w jakim się ją przyrządza. Najpopularniejszymi z nich są Pizza Napoletana powstająca z mąki typu 00, drożdży piwnych oraz wody, oliwy z oliwek i szczypty soli wypiekana w piecu opalanym drewnem o cienkim oraz miękkim środku, a także dobrze wypieczonych brzegach, która jest serwowana jako Marinara (z sosem pomidorowym, czosnkiem, oliwą i suszonym oregano) lub Margherita (z sosem pomidorowym, mozzarellą, oliwą i liśćmi świeżej bazylii), jak również Pizza Romana. W tym przypadku całe ciasto jest kruche, a brzegi mniej wyrośnięte. Trzecią ważną odmianą jest Pizza Sicilliana, która ma kształt prostokątny i jest dość pulchna, dobrze wyrośnięta i puszysta.

Czym wyróżnia się pizza włoska?

Pizza włoska charakteryzuje się doskonałej jakości ciastem, które jest idealnie wyrobione, lecz jego smak nie jest zbyt intensywny i dominujący. Równie ważnym wyróżnikiem idealnej pizzy będzie świeżo przyrządzany sos pomidorowy powstający ze specjalnie dobieranych gatunków pomidorów. Przy pizzy neapolitańskiej będzie to zwykle San Marzano, a przy pizzy rzymskiej Pelati. Uzupełnieniem całości jest mozzarella, a w przypadku pizzy sycylijskiej ser caciocavallo.