Blog

włoska pizza

Jakie są cechy prawdziwej włoskiej pizzy?

Włochy są prawdziwym rajem dla smakoszy, a ilość smacznych dań regionalnych jest tu ogromna i obejmuje różnorodne rodzaje potraw, od jadanych na północy spatzli znanych również z innych krajów alpejskich przez gnocchi czy lasagne aż po wszelkie odmiany spaghetti. Produktem, który najczęściej kojarzy się z tym krajem, pozostaje jednak znana na całym świecie i niezwykle lubiana we wszystkich tradycjach kulinarnych pizza włoska. W Jaroszewicach Rychwalskich jest ona przyrządzana w Pizzerii Ogniem i Piecem, osiągając jakość, jakiej nie powstydziliby się najlepsi włoscy pizzaiolo. Przekonajmy się, co warto wiedzieć na temat pizzy i sprawdźmy, jakie są jej najważniejsze cechy.

Czytaj więcej

pizza na drewnianych deskach

Jaka pizza ma najmniej kalorii?

Pizza wywodzi się z Włoch, a więc z kraju, w którym króluje tzw. dieta śródziemnomorska, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Mimo to wiele osób uważa, że pizza jest bardzo kalorycznym daniem, którego należy unikać. Jaka jest jednak prawda? Jak bardzo kaloryczna jest pizza? I jak wybrać kompozycję, która będzie zdrowa i pomoże nam zadbać o linię? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Czytaj więcej